Isnin, 14 Februari 2011

Say NO to Valentine Day..

Assalamualaikum...wbt..
hari ni 14hb...esok 15hb..yehaaaaa..aku dapt gaji..dan juga mailud nabi(maulidur rasul)
hahahah..
opss... back to de topik..
valentine?..
ape yang korang tau valentine ni ek?
konon2 nye valentine ni hari kekasih..
ramai rakyat kita..umat2 kita yang menyambutnya..
tp sedar kah korang..
ape itu valentine?..
wahhh..mcm ceramah agama pun ade kan..
hehhehehe..
tade ler..dulu zaman muda2 aku..kononnye sayang kat kekasih..
14hb 2 je.. msti nak kasi kad ler..nk dating le..
tp time tu budak2 ag..
tp time tu degil sgt2..darah muda kata kan..
tp dulu aku tk tau ape valentine tu..
skrg bila ramai yang bgtau ape tentnag valentine day ni..
aku tetiba rase takut lak..

Sejarah valentine day (valentine nama paderi yer…)

Salah satu versi terkuat menyatakan asal usul sejarah Valentine’s Day bermula di sekitar tahun 270M, di zaman pemerintahan Maharaja Rom iaitu Maharaja Claudius II yang zalim. Rom ketika itu terlibat di dalam beberapa peperangan yang berdarah dalam usaha untuk meluaskan empayarnya.

Claudius menghadapi kesukaran untuk mendapatkan tentera. Pada pandangan beliau sebab utama pemuda-pemuda Rom tidak berminat menjadi tentera ialah kerana mereka sukar meninggalkan kekasih dan keluarga mereka. Untuk mengatasi masalah ini, Claudius telah mengharamkan semua perkahwinan dan pertunangan di kalangan masyarakat Rom.

Saint Valentine merupakan salah seorang paderi Rom ketika itu. Beliau bersama seorang paderi lain bernama Saint Marius secara rahsia telah membantu mengahwinkan pasangan-pasangan yang ingin berkahwin. Akibatnya beliau telah tangkap, dipenjara, dan dijatuhkan hukuman bunuh pada tanggal 14 Februari tahun 270 M. Beliau dianggap ‘syahid’ oleh para penganut Kristian ketika itu.

Sebelum dijatuhkan hukuman bunuh, ramai golongan muda menziarahi Saint Valentine semasa beliau di dalam penjara sebagai tanda sokongan dan simpati. Salah seorang yang kerap mengunjungi beliau ialah anak gadis kepada seorang pengawal penjara yang akhirnya membibitkan perasaan kasih sayang di antara mereka.
Pada hari Saint Valentine dijatuhkan hukuman bunuh, beliau telah meninggalkan sekeping nota kepada gadis tersebut dengan menulis ucapan terima kasih dan diakhiri dengan perkataan “Love from your Valentine”. Menurut sejarah, nota inilah yang memulakan budaya Valentine’s Day.

Sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/Valentines_Day

so SAY NO TO VALENTINE!!!

Tiada ulasan:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About