Ahad, 10 Jun 2012

KETAYAP COKLAT


Ketayap Coklat?Biasanya Apple makan ketayap yang kale ijo tu..Korang pun mesti pernah makan kan..ala..Yang Inti die kelapa..kalau kt sini..Inti kelapa tu kale merah..Meriahh tau.. heheheh...OK jom Kita try wat ketayap COklat..Sedappp..


Waktu memasak : 25 minit
Saiz hidangan untuk : 10 orang


BAHAN-BAHAN:

  • 240gm tepung gandum
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 1 biji telur
  • ½ biji kelapa parut
  • 2 ulas isi durian
  • 2 sudu makan gula merah
  • 2 sudu makan gula putih
  • Sedikit santan pekat
  • Sedikit air


CARA MEMASAK:

  1. Untuk penyediaan intinya, masak kelapa parut dengan isi durian, gula merah, gula putih bersama sedikit air.
  2. Kacau rata dan biarkan sebati. Angkat dan ketepikan.
  3. Untuk dohnya, campurkan tepung bersama air, telur dan juga sedikit santan. Gaulkan sehingga sebati.
  4. Kemudian asingkan satu cawan adunan yang dicampurkan dengan serbuk koko.
  5. Panaskan kuali leper yang disapu sedikit minyak dan tuangkan bancuhan koko kemudian baru tuangkan adunan putih ke dalam kuali.
  6. Biarkan masak dan angkat.
  7. Letakkan inti di tengahnya dan gulung kemas.
credit to : Majalah Rasa

Tiada ulasan:

Anda mungkin juga meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About