Assalamualaikum wbt,
Kali ini apple nak Kongsi Resepi-Resepi yang Menjadi pilihan Apple..Almaklum ler Puasa dah nak dekat.. Mesti ramai yang sedang mencari resepi2 untuk berbuka puasa atau hari raya.InsyaAllah Apple akan Kongsikan resepi2 yang Terbaek punye...hehehe...
Waktu memasak : 30 minit
Saiz hidangan untuk : 30 biji
BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung pulut
- 2 sudu makan kelapa parut putih
- 6 helai daun pandan l di kisar dengan 125ml air
- 80gm gula Melaka l di potong dadu kecil
- Pewarna hijau secukupnya
BAHAN SALUTAN:
- ½ biji kelapa parut putih l di kukus dengan garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Masukkan tepung beras ke dalam sebuah bekas bersama dua sudu makan kelapa parut.
- Bancuh dengan air, air pandan dan pewarna hijau secukupnya sehingga menjadi doh lembut.
- Bulat-bulatkan doh dan letakkan seketul kecil gula Melaka di tengah-tengah doh.
- Didihkan air di dalam periuk dan masukkan doh tadi. Biarkan hingga doh timbul baru diangkat dan diletakkan ke dalam air suam seketika.
- Kemudian angkat segera Onde-onde tadi dan tos.
- Golek-golekkan dengan bahan salutan kelapa parut yang dikukus tadi.
- Hidangkan dan sedia dinikmati.
Credit to: Majalah Rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan